Vilka är fördelarna med Taktvätt?

Visste du att mossa och lav på ditt tak skadar och kan orsaka vattenskador på taket? Mossan försämrar takets funktion och livslängd och att inte underhålla taket kan leda till dyra renovations kostnader helt i onödan.

Mossan leder fukt och vatten mellan dina takpannor till ditt undertak, vilket kan orsaka mögel- och fuktskador på läkt, papp och undertaket.
Du riskerar att ditt undertak får vattenskador och när det gått så långt så kan man tyvärr inte göra något annat än att renovera ditt undertak och lägga ett nytt tak med läkt, papp och pannor. Detta kostar väldigt mycket pengar och det är något man hade kunnat förhindra igenom att underhålla ditt befintliga tak.

Lavens rötter växer i plattornas porer och utsöndrar där lavsyra som angriper plattorna och löser upp plattorna.
Rötterna som lavarna bildar i takpannans porer ser också till att fukt tränger in i plattorna, när vintern kommer och det blir minusgrader blir det lätt frostsprängningar som i sin tur leder till att dina pannor går sönder.

Det största misstaget man gör som privatperson är att man tror att det är sot, smuts eller fågelspillning som missfärgar och fläckar taket, men så är det inte.

Sot, smuts och fågelspillning försvinner när det regnar, men det är mossa, lavar och alger som växer på ditt tak.
Dessa typer av påväxt försvinner inte utav regnet, utan det lär tvättas med lämplig utrustning och behandlas med lämpliga medel för att ta bort växterna direkt in i plattornas porer.

Vet du vad din försäkring täcker?

Visste du att din vanliga försäkring nästan aldrig täcker den här typen av skador? Som villaägare har man en skyldighet att förebygga och ta hand om vattenskador.

”Som vanligt” så har man inte koll på vad försäkringen täcker. Det är extra noga med att kontrollera ditt tak och underhålla det för att förebygga skador och vattenskador, annars kan det tyvärr bli kostsamt för dig som privatperson.

Ett bra sätt att förebygga den här typen av läckage från taket är att underhålla taket med takrengöring. Mossa på taket gör att vatten enkelt kan krypa in under pannorna. Till slut kan man få ett läckage.

vattenskada innertak

Före rengöring av tak

Hur ofta ska ett tak tvättas?

Det varierar naturligtvis beroende på takets skick, bor du i staden eller på landet och bostadsort.
Men på Gästrike Takvård säger vi ofta att vart 5:e år behöver ditt tak underhållas med en taktvätt och behandlas med medel.
Vi ser också att ett nytt tegeltak ofta visar mossa, lavar och alger efter fem år, men det varierar givetvis också beroende på vart man bor.

Regelbunden inspektion och rengöring av ditt tak sparar onödiga kostnader och krångel.

Fördelarna med vanlig taktvätt är:

    • Finare tak
    • Eliminerar risken för vattenskador
    • Längre livslängd på ditt tak
    • Du värnar om miljön
    • Prisvärt, undvik onödigt dyrt takbyte

När ska man tvätta sitt tak?

Vi på Gästrike Takvård rekommenderar vi att man utför ett underhåller av ditt tak mellan mars och november, det måste vara mer än 5 grader för att medlet ska få full effekt och skydda ditt tak framöver.

Har du en nymålad fasad väntar vi minst 1 månad innan vi tvättar taket.

Vi har rätt kunskap om ditt tak!

Med över 20 års erfarenhet och kunskap inom tak vet vi exakt hur vi ska ta hand om ditt tak
Vi har utbildningen, kunskapen och utrustningen vi behöver för att göra ditt gamla tak till ett vackert och hållbart tak.

Bor du i Hofors, Storvik, Sandviken eller Gävle och vill veta mer?
Tveka inte då att kontakta oss om du vill veta mer eller om du har några frågor eller funderingar.

Takpannor

Takvård, takunderhåll och taktvätt